Kierownik Kliniki Diagnostyki Onkologicznej, Kardioonkologii i Medycyny Paliatywnej Dr n. med. Aleksandra Kapała oraz Dr n. o zdr. Katarzyna Różycka z Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie udzielają odpowiedzi na kluczowe pytania dotyczące postępowania żywieniowego pacjentów z rakiem trzustki.
Udostępnione w:
Inne nagrania z udziałem: dr n. med. Aleksandra Kapała

Nowe interaktywne wytyczne ESPEN: Zalecenia żywieniowe dla chorych na nowotwory złośliwe

Nowotwory przełyku: Jak prawidłowo wprowadzić żywienie dojelitowe u pacjenta z nowotworem przełyku?

Nowotwory przełyku: Jak postępować żywieniowo u chorego na nowotwór szyjnej części przełyku?

Nowotwory głowy i szyi: Jakiego wsparcia żywieniowego możemy udzielić pacjentom zakwalifikowanym do zabiegu operacyjnego? Jakie konsekwencje żywieniowe może mieć dla pacjenta operacja?

Nowotwory głowy i szyi: Co oznacza wysokie ryzyko żywieniowe? Które kryteria pozwolą ocenić wysokie ryzyko żywieniowe w przypadku pacjenta zakwalifikowanego do zabiegu operacyjnego?

Rak trzustki: Jak przygotować żywieniowego pacjenta z rakiem trzustki do zabiegu operacyjnego?
Inne nagrania z udziałem: dr n. o zdr. Katarzyna Różycka

Rak trzustki: Opis przypadku klinicznego

Rak trzustki: Czy żywienie pozajelitowe znajduje zastosowanie u chorych z rakiem trzustki?

Rak trzustki: Jak wygląda interwencja żywieniowa u niedożywionego pacjenta z rakiem trzustki z towarzyszącym jadłowstrętem?

Rak trzustki: Jakie są podstawowe zalecenia żywieniowe dla pacjentów z rakiem trzustki?

Rak trzustki: Jakie są metody leczenia raka trzustki i czy rodzaj terapii ma wpływ na sposób odżywiania i masę ciała?
