Inne nagrania z udziałem: dr hab. n. med. Katarzyna Stolarz-Skrzypek, prof. UJ





ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z NASZYMI PLANAMI ABONAMENTOWYMI - JUŻ OD 13,00zł/MIESIĘCZNIE SPRAWDŹ! »
Uzyskaj dostęp do najwyższej jakości wiedzy medycznej. Zarejestruj się »
dr hab. n. med. Katarzyna Stolarz-Skrzypek, prof. UJ
Sól - szkodzi czy krzepi?
Polacy biją niechlubne rekordy w spożyciu soli kuchennej. Jaki wpływ ma wysokie spożycie sodu na ich organizmy? Dr hab. N. med. Katarzyna Stolarz-Skrzypek w swoim wykładzie, który prezentowała podczas VII Konferencji Dydaktycznej Czasopisma „Choroby Serca i Naczyń” dostarcza najnowszych informacji na ten temat. Analiza badań związanych ze spożyciem sodu i ich długoterminowym wpływie na ryzyko umieralności z przyczyn sercowo-naczyniowych pozwoli dawać pacjentom jeszcze lepsze zalecenia w codziennej praktyce lekarskiej.
Wysłuchanie wykładu pozwoli dowiedzieć się:
Jak najlepiej mierzyć spożycie sodu?
Kiedy mamy do czynienia z dietą niskosodową, a kiedy z wysokosodową?
Jaki jest wpływ spożywania dużej ilości soli na ciśnienie tętnicze (badania INTERSALT i EOGH)?
Jakie są zalecenia Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego i Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego co do spożycia soli?
Dzięki analizie badań przeprowadzonych w tym temacie sprawdzisz:
Co daje redukcja spożycia sodu wg badania DASH-SODIUM i badania TONE?
Czy obniżenie spożycia soli może prowadzić do prewencji wystąpienia nadciśnienia tętniczego?
Ile wynosi zalecane spożycie sodu wg WHO?
Co wykazała odległa obserwacja uczestników badania Trial of Hipertension Prevention (TOHP I i II)?
Jaki jest związek niskiego spożycia sodu z ryzykiem umieralności z przyczyn sercowo-naczyniowych?Zaloguj się, jeżeli chcesz subskrybować
Zarządzaj zgodami plików cookie
Na naszej stronie internetowej używamy plików cookies. Korzystamy z nich w celu zapewniania odpowiedniego funkcjonowania strony oraz jeżeli wyrazisz na to zgodę, w ustalonych przez nas celach np. analitycznych lub marketingowych. Chcielibyśmy poprosić Cię o zgodę na ich przechowywanie na Twoim urządzeniu. Nie uruchomimy opcjonalnych plików cookie, zanim ich samodzielnie nie włączysz. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej w jaki sposób działają pliki cookie oraz jak przetwarzamy dane osobowe z nimi związane, odwiedź naszą stronę z Polityką Prywatności
Informacje o plikach cookie
Niezbędne pliki cookie
Zawsze aktywneTe pliki cookie są niezbędne do prawidłowego wyświetlania i działania strony internetowej. Zablokowanie ich może spowodować nieprawidłowe działanie strony.
Analityczne pliki cookie
W ramach naszej strony internetowej korzystamy z narzędzi analitycznych, takich jak Google Analytics, które umożliwiają nam weryfikację ruchu na stronie internetowej. Narzędzia te mogą wymagać użycia plików cookie.
Społecznościowe pliki cookie
Są to pliki cookie powiązane z portalami społecznościowymi, z których korzystamy. Zaakceptowanie ich pozwoli na powiązanie Twojej wizyty na stronie z naszymi profilami w mediach społecznościowych.
Marketingowe pliki cookie
Są to pliki cookie odpowiedzialne za prowadzenie działań reklamowych i marketingowych - zgoda na ich wykorzystanie pozwoli nam kierować do Ciebie reklamy, bazujące na podstawie Twoich wcześniejszych aktywności w ramach naszej stronie internetowej.