14063 nagrania 884 konferencje 3731 wykładowców Zrealizuj voucher

Uzyskaj dostęp do najwyższej jakości wiedzy medycznej. Zarejestruj się »

dr hab. n. med. Katarzyna Stolarz-Skrzypek, prof. UJ

Sól - szkodzi czy krzepi?

Dostęp do tego materiału jest płatny: 12zł

Inne opcje dostępu: wykup abonament »
Posiadasz już konto z opłaconym abonamentem? Zaloguj się »

Sól - szkodzi czy krzepi?

Polacy biją niechlubne rekordy w spożyciu soli kuchennej. Jaki wpływ ma wysokie spożycie sodu na ich organizmy? Dr hab. N. med. Katarzyna Stolarz-Skrzypek w swoim wykładzie, który prezentowała podczas VII Konferencji Dydaktycznej Czasopisma „Choroby Serca i Naczyń” dostarcza najnowszych informacji na ten temat. Analiza badań związanych ze spożyciem sodu i ich długoterminowym wpływie na ryzyko umieralności z przyczyn sercowo-naczyniowych pozwoli dawać pacjentom jeszcze lepsze zalecenia w codziennej praktyce lekarskiej.

Wysłuchanie wykładu pozwoli dowiedzieć się:

Jak najlepiej mierzyć spożycie sodu?

Kiedy mamy do czynienia z dietą niskosodową, a kiedy z wysokosodową?

Jaki jest wpływ spożywania dużej ilości soli na ciśnienie tętnicze (badania INTERSALT i EOGH)?

Jakie są zalecenia Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego i Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego co do spożycia soli?

 

Dzięki analizie badań przeprowadzonych w tym temacie sprawdzisz:

Co daje redukcja spożycia sodu wg badania DASH-SODIUM i badania TONE?

Czy obniżenie spożycia soli może prowadzić do prewencji wystąpienia nadciśnienia tętniczego?

Ile wynosi zalecane spożycie sodu wg WHO?

Co wykazała odległa obserwacja uczestników badania Trial of Hipertension Prevention (TOHP I i II)?

Jaki jest związek niskiego spożycia sodu z ryzykiem umieralności z przyczyn sercowo-naczyniowych?

Sól - szkodzi czy krzepi?