14304 nagrania 895 konferencji 3767 wykładowców Zrealizuj voucher

Uzyskaj dostęp do najwyższej jakości wiedzy medycznej. Zarejestruj się »

  Flora bakteryjna jelit i jej potencjalny związek z otyłością

Autorzy: Wojciech Marlicz1, Lucyna Ostrowska2, Igor Łoniewski3 1 - Katedra i Klinika Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie
2 - Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
3 - International Pharmaceutical Consulting sp. z o.o. sp.k.

Abstrakt

Powszechnie wiadomo, że otyłość jest wynikiem zachodzących w organizmie procesów pobierania, gromadzenia i wydatkowania energii. To dodatni bilans energetyczny sprawia, że nadmiar dostarczonej energii w postaci pokarmów płynnych, półpłynnych i stałych musi się zgromadzić w fizjologicznie zaprogramowanym do tego miejscu, czyli tkance tłuszczowej. Wyniki badań z ostatnich lat wykazały, że w procesach przyswajania pożywienia i regulacji procesów energetycznych istotną rolę odgrywają mikroorganizmy stanowiące florę jelitową. Obecnie często obserwuje się, że nawet stosowanie niskoenergetycznej diety niewiele pomaga w re- dukcji masy ciała. Jak się okazuje, przyczyną może być obecna w przewodzie pokarmowym flora bakteryjna, której skład zmienia się u otyłych osób. W pracy przedstawiono postęp wiedzy na temat roli mikroflory jelitowej w patogenezie i leczeniu otyłości. Omówiono działania profilaktyczne i terapeutyczne polegające na modulacji mikroflory jelitowej za pomocą probiotyków i prebiotyków.

Wydane przez: Via Medica
Data wydania: 2013-05-13
Język: polski
Profil: endokrynologia

Rodzaj: Artykuł, Dostęp: Dla wszystkich, Odpłatność: Darmowe