14456 nagrań 903 konferencje 3803 wykładowców Zrealizuj voucher

Uzyskaj dostęp do najwyższej jakości wiedzy medycznej. Zarejestruj się »

  Wpływ wybranych składników pokarmowych na funkcjonowanie układu rozrodczego u kobiet

Autor: Monika Hajduk1 1 - Healthy Lifestyle w Warszawie

Abstrakt

Nieprawidłowe sposób żywienia i stan odżywienia mogą negatywnie wpływać na płodność kobiety. Prawidłowo zbilansowana dieta ograniczająca spożycie białka pochodzenia zwierzęcego na korzyść białka pochodzenia roślinnego, mniejsze spożycie tłuszczów trans przy jednoczesnym większym spożyciu tłuszczów jednonienasyconych, spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz właściwa podaż witaminy A, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, żelaza, kwasu foliowego, cynku, magnezu i selenu odgrywa istotną rolę zapobieganiu zaburzeniom płodności u kobiet i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych.

Wydane przez: Via Medica
Data wydania: 2013-05-13
Język: polski
Profil: endokrynologia

Rodzaj: Artykuł, Dostęp: Dla wszystkich, Odpłatność: Darmowe