Wpływ wybranych składników pokarmowych na funkcjonowanie układu rozrodczego u kobiet
Abstrakt
Nieprawidłowe sposób żywienia i stan odżywienia mogą negatywnie wpływać na płodność kobiety. Prawidłowo zbilansowana dieta ograniczająca spożycie białka pochodzenia zwierzęcego na korzyść białka pochodzenia roślinnego, mniejsze spożycie tłuszczów trans przy jednoczesnym większym spożyciu tłuszczów jednonienasyconych, spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz właściwa podaż witaminy A, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, żelaza, kwasu foliowego, cynku, magnezu i selenu odgrywa istotną rolę zapobieganiu zaburzeniom płodności u kobiet i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych.
Wydane przez: Via Medica
Data wydania: 2013-05-13
Język: polski
Profil:
endokrynologia
Rodzaj: Artykuł, Dostęp: Dla wszystkich, Odpłatność: Darmowe