Kierownik Kliniki Diagnostyki Onkologicznej, Kardioonkologii i Medycyny Paliatywnej Dr n. med. Aleksandra Kapała oraz Dr n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska z Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie udzielają odpowiedzi na kluczowe pytania dotyczące postępowania żywieniowego pacjentów z nowotworami przełyku.
Udostępnione w:
Inne nagrania z udziałem: dr n. med. Aleksandra Kapała

Poradnictwo dietetyczne w onkologii

Czy leczenie żywieniowe poprawia skuteczność leczenia przeciwnowotworowego? NIE

Rak przełyku — jak nie utrudnić choremu życia?

Nowotwory głowy i szyi: Dlaczego tak ważne jest, aby pacjent z nowotworem głowy i szyi otrzymał odpowiednie wsparcie żywieniowe? Jakie nowotwory zaliczamy do omawianej grupy?

Nowotwory głowy i szyi: Jakie są dostępne metody leczenia nowotworów regionu głowy i szyi i czy rodzaj terapii będzie miał wpływ na wybór zaleceń żywieniowych?

Właściwe prowadzenie leczenia żywieniowego — o czym onkolog powinien pamiętać?
Inne nagrania z udziałem: dr n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Doustne suplementy pokarmowe w onkologii (ONS, oral nutrition supplements) — który preparat wybrać, dla kogo?

Dietetyka, część II Porada dietetyczna w sytuacji szczególnej, czyli trudny pacjen

Radioterapia i rak narządów głowy i szyi — czy da się bez żywienia?

Nowotwory przełyku: Opis przypadku klinicznego: Nowotwór środkowej części przełyku?

Nowotwory przełyku: Czy u pacjenta z nowotworem przełyku jest miejsca dla żywienia pozajelitowego?
