Kierownik Kliniki Diagnostyki Onkologicznej, Kardioonkologii i Medycyny Paliatywnej Dr n. med. Aleksandra Kapała oraz Dr n. o zdr. Katarzyna Różycka z Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie udzielają odpowiedzi na kluczowe pytania dotyczące postępowania żywieniowego pacjentów z rakiem trzustki.
Udostępnione w:
Inne nagrania z udziałem: dr n. med. Aleksandra Kapała

Czy leczenie żywieniowe poprawia skuteczność leczenia przeciwnowotworowego? NIE

Rak przełyku — jak nie utrudnić choremu życia?

Nowotwory przełyku: Opis przypadku klinicznego: Nowotwór środkowej części przełyku?

Nowotwory głowy i szyi: Dlaczego tak ważne jest, aby pacjent z nowotworem głowy i szyi otrzymał odpowiednie wsparcie żywieniowe? Jakie nowotwory zaliczamy do omawianej grupy?

Nowotwory głowy i szyi: Jakie są dostępne metody leczenia nowotworów regionu głowy i szyi i czy rodzaj terapii będzie miał wpływ na wybór zaleceń żywieniowych?

Właściwe prowadzenie leczenia żywieniowego — o czym onkolog powinien pamiętać?
Inne nagrania z udziałem: dr n. o zdr. Katarzyna Różycka

Rak trzustki: Czy żywienie pozajelitowe znajduje zastosowanie u chorych z rakiem trzustki?

Rak trzustki: Jakich objawów spodziewamy się w trakcie leczenia systemowego i jakie wsparcie żywieniowe możemy zaproponować pacjentowi?

Rak trzustki: Jak przygotować żywieniowego pacjenta z rakiem trzustki do zabiegu operacyjnego?

Rak trzustki: Jak dobrać odpowiedni ONS dla pacjentów z rakiem trzustki?

Rak trzustki: Jak wygląda interwencja żywieniowa u niedożywionego pacjenta z rakiem trzustki z towarzyszącym jadłowstrętem?
